Kako se priprema soparnik? Soparnik je jelo kojem je osnova blitva, mladi krumpir i peršin.
Soparnik sastojci za tijesto:
- 50 dkg brašna
- pola žličice soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2,5 dcl vode
Tijesto napravite od brašna, soli, maslinovog ulja i malo vode. Izradite s ručnim mikserom i napravite tijesto. Podijelite ga na dva dijela i razvaljate u krug.
Premjestite polovicu tijesta na lim za pečenje.
Soparnik nadjev:
- svežanj peršina
- vezica mladog lula
- 1 kg blitve
- 4 češnja češnjaka
- sol
- maslinovo ulje
Blitvu operite i izražite na take, dodajte mladi luk i peršin. Poslolite i prelijte s maslinovim uljem.
Tijesto nadjenite mješavinom povrća, prekolopite drugom polovicom tijesta. Rubove spojite i podvinite prema unutra.
Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Kada je pečeni premažite ga smjesom maslinovog ulja i češnjaka.