Kako biste pravilno izveli soljenje srdela za roštilj trebate se držati određenih pravila.
Sastojci potrebni za soljenje srdela za roštilj:
- 12 srdela, očišćene (zamolite svog prodavača ribe da to učini umjesto vas)
- 1,2 kg (4 šalice) krupne morske soli
- 1/2 šalice (125 ml) ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 grančice timijana
- grančica origana, ubrano lišće
- Tostirano tijesto i kriške limuna, za posluživanje
Priprema srdela:
Srdele isperite pod hladnom vodom i osušite papirnatim ubrusom.
Raspršite 2 šalice (600 g) soli na podnožje staklene ili keramičke posude.
Srdele, s kožom prema gore, položite preko soli i premažite s preostale 2 šalice (600 g) soli.
Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 24 sata da se stvrdne.
Srdele kratko isperite pod hladnom vodom. Osušite papirnatim ručnikom.
Ulijte 1/4 šalice (60 ml) maslinovog ulja u malu posudu s poklopcem.
Rasporedite polovicu srdela po podnožju i odozgo s 1 grančicom timijana i polovicom origana.
Dodajte preostalo ulje i solite preostale srdele i začinsko bilje.
Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na daljnja 24 sata da se marinira.
Sardine izvadite iz hladnjaka 1 sat prije posluživanja da se zagriju na sobnu temperaturu.
Ocijeđene srdele poslužite na preprženom kiselom tijestu, prelivene marinadom i sa kriškama limuna sa strane da se stisnu