Kuharica /

Soljenje srdela - kako pravilno napraviti soljenje srdela

Image

Danas je na meniju riba i to srdela, a ne znate kako se provodi soljenje srdela. Donosimo par savjeta kako se provodi pravilno soljenje srdela.

13.9.2021.
12:32
VOYO logo

Kako biste pravilno izveli soljenje srdela za roštilj trebate se držati određenih pravila.

Sastojci potrebni za soljenje srdela za roštilj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 12 srdela, očišćene (zamolite svog prodavača ribe da to učini umjesto vas)
  • 1,2 kg (4 šalice) krupne morske soli
  • 1/2 šalice (125 ml) ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 grančice timijana
  • grančica origana, ubrano lišće
  • Tostirano tijesto i kriške limuna, za posluživanje

Priprema srdela:

Srdele isperite pod hladnom vodom i osušite papirnatim ubrusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspršite 2 šalice (600 g) soli na podnožje staklene ili keramičke posude.

Srdele, s kožom prema gore, položite preko soli i premažite s preostale 2 šalice (600 g) soli.

Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 24 sata da se stvrdne.

Srdele kratko isperite pod hladnom vodom. Osušite papirnatim ručnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulijte 1/4 šalice (60 ml) maslinovog ulja u malu posudu s poklopcem.

Rasporedite polovicu srdela po podnožju i odozgo s 1 grančicom timijana i polovicom origana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajte preostalo ulje i solite preostale srdele i začinsko bilje.

Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na daljnja 24 sata da se marinira.

Sardine izvadite iz hladnjaka 1 sat prije posluživanja da se zagriju na sobnu temperaturu.

Ocijeđene srdele poslužite na preprženom kiselom tijestu, prelivene marinadom i sa kriškama limuna sa strane da se stisnu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo