Kuharica /

Soljenje inćuna - kako se sole inćuni?

Image

Kako se provodi soljenje inćuna? Evo recept za savršeno soljenje inćuna.

13.9.2021.
12:40
VOYO logo

Kako bi inćuni bili ukusni, vrlo je važno pravilno posoliti inćune. Znate li kako pravilno napraviti soljenje inćuna?

Sastojci za soljenje inćuna:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 g morske soli
  • Kila svježih ili svježe smrznutih inćuna
  • 1 litra vode

Upute za soljenje inćuna:

  • Upute za punjenje posude za soljenje

Rukujte s ribom što je prije moguće nakon ulova. Stavite ribu u (razrijeđenu) salamuru dok se ne izvadi i očisti. Koristite 100 g soli (100 g) po litri vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očistite svaku ribu: palcem i kažiprstom držite ribu ispod glave, a prstima druge ruke okrenite glavu i povucite zajedno s njome utrobu.

U lonac stavite sloj 150 g krupne morske soli (ili krupne kamene soli po želji) na dno. Zatim nanesite prvi sloj inćuna na sloj soli. Sloj ribe prekrijte tankim slojem soli. Zatim stavite još poprečnih slojeva očišćenih inćuna, svaki put prekrivajući svaki sloj soli Završite s debljim slojem soli.

Na ribu koja je u slojevima soli stavite ravni, drveni ili plastični okrugli poklopac, tako da se na nju može staviti uteg. Ostavite malo prostora za zrak. Sljedećeg dana, jasan sloj smeđe-žućkaste salamure vidljiv je na vrhu slojevite ribe: sol izvlači vodu iz stanica. Sljedećih dana vidljivo je još salamure. Uvjerite se da je na vrhu uvijek prisutna čvrsta sol i salamura.

Nakon otprilike 3 mjeseca skinite težinu i očistite svaku ribu izrezujući dno s repom. Obično je potrebno ukloniti samo preostala crijeva i stražnju kost. Filete prekrivene solju i zasićenom salamurom stavite u staklene posude u hladnjak. U ovoj salamuri fileti se mogu čuvati više od godinu dana. Upravo ste proveli savršeno soljenje inćuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za konzumaciju stavite filete inćuna u vodu ili mlijeko na oko 5-20 min. Tijekom ovog procesa provjerite jedan za okus i razinu slanosti. Ako je potrebno, osvježite vodu ili mlijeko i ponovite postupak. No pazite da ne desalinirate previše jer fileti mogu postati mekani i kašasti. Nakon toga filete osušite na kuhinjskom ubrusu nekoliko minuta i upotrijebite. Djelomično razsoljeni fileti mogu se čuvati nekoliko mjeseci pod maslinovim uljem ili koristiti za međuobrok ili predjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo