Soda bikarbona je lužina koja se koristi za pripremu kruha i kolača punog okusa kao što su medenjaci, voćni kolači, čokoladni kolači i kolači od mrkve. Sodi bikarboni je potrebna kiselina i vlaga da se aktivira pa se često kombinira s kremom od tartara, jogurta, mlaćenice ili mlijeka. No, kako djeluje soda bikarbona u jelu?
Soda bikarbona oslobađa ugljični dioksid koji se tada širi u smjesi. Nakon što je smjesa kuhana, ugljični dioksid se zamjenjuje zrakom, ostavljajući lagani kolač ili kruh. Kao i kod svih sredstava za dizanje, kada se koristi soda bikarbona u jelu, dodajte količinu navedenu u receptu. Dodavanje dodatne sode bikarbone može rezultirati rahlim kolačem, jakim neugodnim okusom i zelenkastom nijansom.
Kada se koristi soda bikarbona u jelu, potrebno ju je pravilno čuvati jer pokvarena soda bikarbona može imati teške posljedice na zdravlje. Soda bikarbonu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Prije upotrebe provjerite je li vaša soda bikarbona ispravna.