Sočna pita od jagoda - recept i priprema
Pita od jagoda je popularni desert koji osvaja sve koji ga kušaju svojom sočnošću i bogatim okusom svježih jagoda. Ovaj recept predstavlja savršeni spoj ranih ljetnih jagoda i hrskavog tijesta. Sastojci za pitu od jagoda su:
200 g glatkog brašna
100 g maslaca, narezanog na kockice
50 g šećera
1 jaje
30 ml hladne vode
500 g svježih jagoda, očišćenih i narezanih na kriške
100 g bijelog šećera
2 žlice kukuruznog brašna
1 žličica vanilin šećera
Prstohvat soli
Kada pripremate pitu od jagoda najprije u velikoj posudi pomiješajte glatko brašno i šećer. Dodajte maslac i lagano trljajte smjesu prstima dok ne dobijete prhku teksturu. U posebnoj posudi razmutite jaje i dodajte ga u smjesu s maslacem. Miješajte dok se sastojci ne sjedine. Postupno dodajte hladnu vodu dok ne formirate kompaktno tijesto. Zamotajte tijesto za pitu od jagoda u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
U drugoj posudi, pomiješajte jagode, bijeli šećer, kukuruzno brašno, vanilin šećer i prstohvat soli. Ostavite da odstoji dok se tijesto hladi. Zagrijte pećnicu na 180°C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini. Prebacite ga u kalup za pečenje, obložen papirom za pečenje, i pritisnite tijesto prema dnu i rubovima kalupa. Stavite pripremljene jagode na tijesto, ravnomjerno raspoređujući ih po površini. Pecite pitu od jagoda u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40-45 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe, a jagode mekane i sočne. Nakon što je pita od jagoda pečena i ohlađena, narežite je na komade i poslužite uz kuglicu sladoleda. Dobar tek!