Nakon obilnog obroka godi lagano osvježenje, a voćna torta je upravo takva.
Sastojci:
2 žlice vode od cvijeta naranče
Korica i sok 1 naranče
Korica i sok 1 limuna
140 g maslaca
140 g šećera
2 jaja
175 g glatkog brašna
100 g suhe marelice
100 g suhog grožđa
50 g oljuštenih pistacija
50 g đumbira
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Namastite i dvostruko obložite dno i stranice dubokog kalupa za tortu od 15 centimetara. Oko vanjske strane lima također omotajte dvostruki sloj masnog ili smeđeg papira, a zatim pričvrstite koncem.
Pomoću električne pjenjače ili stolnog miksera izmiksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti i svijetli. Postupno umiješajte jaja.
U manjoj zdjelici pomiješajte vodu narančinog cvijeta s koricom i sokom od naranče i limuna. Kako bi voćna torta bila što sočnija i laganija, umiješajte brašno, zatim suho voće, pistacije i đumbir u smjesu s vrhnjem, a zatim smjesu soka i korice.
Žlicom stavite smjesu u pripremljeni lim i pecite 30 minuta, zatim smanjite pećnicu na 150 stupnjeva i pecite još 1 sat i 45 minuta dok umetnuti ražnjić u tortu ne izađe čist.
Sočnu i laganu voćnu tortu ostavite da se ohladi 15 minuta prije prebacivanja na rešetku da se potpuno ohladi.