Smrznuto ili svježe povrće? Pitanje je na koje ne znate odgovor. U prehranu je potrebno uvrstiti čim više povrće, a je li bolje smrznuto ili svježe povrće? Ovisno o dostupnosti izaberite smrznuto ili svježe povrće. Saznajte koje su prednosti smrznutog, a koje svježeg povrća.
Prednosti smrznutog povrća
Postoji zabluda da smrznuto povrće gubi hranjive tvari, ali kako se obično bere ili bere u vrhunskoj zrelosti, a zatim zamrznuto u roku od nekoliko sati, ono održava maksimalnu razinu hranjivih tvari.
Smrznuto povrće može se čuvati mjesecima, potrebno ga je pravilno čuvati i skadištiti.
Prednost smrnutog povrća je u to da je dostupno tijekom cijele godine. Dok organski ili svježe ubrani proizvodi kupljeni na tržnici, u trgovini ili u vlastitom dvorištu nude vrhunske hranjive tvari, nije ih uvijek lako ili moguće dobiti.
Prednosti svježeg povrća
Vizualna privlačnost, okus i tekstura igraju ulogu u tome što ćemo jesti, većina smatra da se smrznuto povrće jednostavno ne može natjecati sa salatom koja pršti hrskavim zelenilom, sočnim paprikom, hrskavom mrkvom i kremastim avokadom.
Svježe povrće se brzo i jednostavno priprema. Dovoljno je samo oprati svježe povrće i može se koristiti. Za razliku od smrznutog povrća koje se treba oprati, ali se ne konzumira sirovo, već obrađeno.
Osim vitamina, svježe povrće je izvrstan izvor dijetalnih vlakana, neophodnih za pravilnu probavu i dobro zdravlje crijeva.