Špinat je prekrasno zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva. Špinat je dostupan tijekom cijele godine, naročito zimi. Možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo. Mi vam donosimo pripremu smrznutog špinata kroz ovaj recept složenca od jaja i špinata.
Složenac od jaja i špinata
Sastojci za pripremu smrznutog špinata:
- 10 jaja
- 2 šalice mlijeka
- šalica naribanog parmezana
- šalica kuhane šunke narezane na kockice
- ¼ šalice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 šalice odmrznutog špinata
- 1 žličica soli
- malo svježe mljevenog papra
Priprema smrznutog špinata:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Posudu za pečenje premažite maslinovim ulje. Jaja istucite u velikoj zdjeli i onda dodajte mlijeko te dobro promiješajte. Umiješajte sir, kockice šunke, špinat i peršin, začinite solju i paprom te istresite u posudu za pečenje. Pecite 45 minuta ili dok ne poprimi zlatnožutu boju. Ohladite pet minuta i servirajte toplo, piše thekitchn.com
Smrznuti špinat umiješajte u bilo koju juhu, gulaš ili varivo.
Gotovo svaka juha ili varivo mogu postati još bolji i zdraviji uz šaku ili dvije špinata. Čak ga ne morate prethodno odmrznuti, već ga samo umiješajte u juhu ili varivo te prokuhajte. To je odličan način da obrok bude još zdraviji te da u tijelo unesete dodatne minerale i vitamine. Upravo tako se priprema smrznuti špinat.