Svježa riba se vrlo jednostavno smrzava, pod uvjetom da je zamrznete unutar 48 sati od kupnje. Ako ulovite svoju ribu, ključno je da je držite u što hladnije okruženju dok ju ne očistite. Kada se pripremate za zamrzavanje ribe, nikada ne smijete pustiti ribu da bude u vodi. Inače će izgubiti neke od svojih okusa i nutritivnih vrijednosti. No, koliki rok trajanja ima smrznuta riba?
Riba može izdržati tri do šest mjeseci u zamrzivaču, ovisno o sadržaju masti. Što riba ima manje masnoće, duže ostaje dobra u zamrzivaču. Masna riba također ne podnosi dugoročan boravak u zamrzivaču. Stoga biste trebali jesti masnu ribu unutar tri mjeseca od zamrzavanja. Masne ribe su vrste poput lososa, pastrve i skuše.
Kako prepoznati pokvarenu ribu? Riba koja se pokvarila u zamrzivaču često je obložena sluzi, izgubi na svojoj težini i pušta jak riblji miris. Uzroci kvarenja ribe u zamrzivaču su pogrešno skladištenje.