Možete li zamrznuti blitvu? Zamrzavanje bilo koje vrste zelja je teško jer bi moglo uvenuti ili posmeđiti nakon odmrzavanja. Budući da je blitva dostupna samo tijekom ljetne sezone možete je smrznuti. Smrznuta blitva može se koristiti tijekom cijele godine.
Blitvu morate dobro pripremiti prije zamrzavanja kako bi produžili njegovu izvornu boju i okus. Kada pripremate blitvu za zamrzavanje, zelje možete blanširati ili brzo zamrznuti.
Priprema blitve prije zamrzavanja
Započnite branjem najzelenijih grozdova blitve. Zatim operite blitvu u tekućoj vodi, pazeći da uklonite prljavštinu ili ostatke koje nađete. Nakon što blitvu isperete, oštrim nožem odrežite podnožje stabljike. Odvojite stabljike od listova dok režete jer ih je najbolje zamrznuti zasebno. Nakon što izrežete blitvu, možete je početi pripremati za blanširanje ili brzo zamrzavanje.
Blanširanje blitve za zamrzavanje
Pripremite lonac vode i zakuhajte na jakoj temperaturi. Zatim pripremite veliku zdjelu s ledenom vodom u blizini. Stavite blitvu u cjedilo, a zatim uronite cjedilo u kipuću vodu. Ostavite zeleno da blanšira 30 sekundi. Nikada nemojte kuhati blitvu do kraja jer će se zelje nakon odmrzavanja pretvoriti u kašu.
Stavite blanširanu blitvu u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. Nakon blanširanja, spremni ste za pakiranje blitve za zamrzavanje. Prije spremanja u vrećicu za zamrzivač dobro osušite blitvu papirnatim ručnikom.