Neko povrće, uključujući kupus, tikve i korjenasto povrće, može trajati nekoliko mjeseci na relativno hladnom i suhom mjestu. Ostale stvari, poput svježeg začinskog bilja, mogu izdržati svega dan ili dva prije nego sto im istekne rok trajanja. Gljive nisu baš toliko osjetljive, ali svakako spadaju među kratkotrajne namirnice. Evo kada šampinjonima ističe rok trajanja.
Gljive dolaze u različitim oblicima, veličinama i bojama, ali neki znakovi isteka roka trajanja i propadanja prilično su univerzalni. Jedan je prisutnost udubljenih, tamnih mrlja na klobuku gljive.
Sluz je također jasan znak upozorenja koji nam otkriva istek roka trajanja gljive. Gljive se uglavnom sastoje od vode, a postaju sluzave jer se njihove stanične stijenke razgrađuju i oslobađaju tekućinu. Također možete primijetiti tamnu tekućinu boje tinte na dnu pakiranja. Ako je gljiva crna iznutra ili ako je stručak taman i smežuran, trebate je baciti.
Isto tako se možete osloniti na svoj nos za određivanje roka trajanja šampinjona. Svježi šampinjoni imaju ugodan lagani zemljani miris. Ako mirišu čudno ili "riblje", to je loš znak.
Postoje načini kako produžiti rok trajanja gljiva a to je naravno pravilno skladištenje. Labavo zatvorena papirnata vrećica propušta malo zraka unutra i van, što pomaže u sprječavanju nakupljanja vlage i produljuje vijek trajanja gljiva. Cijeli šampinjoni obično se čuvaju tjedan ili dva u hladnjaku, a možda i dan ili dva dulje ako su u početku bili posebno svježi. Sada ste sigurni koliki je rok trajanja šampinjona i koji su znakovi isteka roka trajanja.