Iako zobene pahuljice najčešće vežemo uz određene varijante slatkih jela, to nije nikakvo pravilo. Zob je zdrava žitarica bogata hranjivim nutrijentima kao što su vlakna i minerali te je idealan izbor za slane recepte sa zobenim pahuljicama. Za vas smo pripremili par slanih recepata sa zobenim pahuljicama koji će vam zasigurno promijeniti pogled na tu višenamjensku žitaricu.
Slani zobeni krekeri
Sastojci:
- 1 ½ šalica zobenih pahuljica
- 1/2 šalice integralnog brašna
- 1/4 šalice suncokretovih sjemenki
- 1/4 šalice sjeckanih orašastih plodova (bademi ili orasi)
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice suhog začina po izboru (origano, ružmarin ili čili)
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1/4 šalice vode
U većoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, integralno brašno, suncokretove sjemenke, orašaste plodove, sol te suhi začin prema vašem izboru. Dodajte maslinovo ulje i vodu te dobro izmiješajte sve sastojke kako biste dobili kompaktnu smjesu. Zatim, tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga na debljinu oko 5 mm. Nakon toga režite krekere željenog oblika i stavljajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Krekere pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 15-20 minuta ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ostavite ih da se potpuno ohlade prije posluživanja.
Slani zobeni muffini
Sastojci potrebni za pripremu još jednog slanog recepta sa zobenim pahuljicama:
- 1 ½ šalice zobenih pahuljica
- 1 šalica integralnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice crnog papra
- 1/2 šalice naribanog sira
- 1 šalica mlijeka
- 1 jaje
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1/4 šalice sitno sjeckanog svježeg kopra
U većoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, integralno brašno, prašak za pecivo, sol, crni papar i naribani sir. U drugoj posudi umutite mlijeko, jaje, maslinovo ulje i svježi kopar. Mokre sastojke dodajte u suhe i lagano promiješajte dok se sve dobro ne sjedini. Smjesu rasporedite u kalupe za muffine, no kalupe nemojte napuniti do vrha, već do 2/3. Pecite muffine u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 20-25 minuta, odnosno dok ne poprime zlatno-smeđu boju.