Škampi su sami po sebi zahtjevna, no prilagodljiva namirnica. Drugim riječima, škampi priprema može se odraditi na više načina, ovisno o tome kako vi želite. Škampi priprema može biti jednostavna, ali i složena.
Najsloženiji dio škampi priprema jest njihovo čišćenje. Ono je i nije potrebno, ovisno kako vi želite. Škampi se čiste na način da se odvoje tzv. zadci od prsa pa pritom glavu i prsa bacate, a mesnati dio odvajate od oklopa kojem odstranjujete ostatak crijeva.
Isto tako, ne morate baciti glavu i prsa već vam oni mogu poslužiti kao temeljac za jela i juhe. I to je onaj složeniji dio škampi priprema. Onaj jednostavniji je da ih očistite od mirisa joda koje škampi imaju i to tako da ih pustite 10 minuta u smjesi dobivenoj od vode i dvije žlice sode bikarbone. Druga škampi priprema zapravo nije potrebna ako koristite svježe.
Ako pak koristite smrznute, škampi priprema zahtjeva jedino odmrzavanje na sobnoj temperaturi 30 minuta prije termičke obrade.
I to je to, škampi priprema ne bi vas trebala spriječiti da i sami pripremate ovu namirnicu kod kuće.