Čičoka je korjenasto povrće koje se može jesti sirovo ili kuhano. Čičoka ima hrskavu teksturu i blago sladak i orašast okus. Postoje različiti recepti za pripremu sirovih čičoka, donosimo dva jednostvana i ukusna recepta za pripremu salata sa sirovim čičokama.
Sirova salata od čičoka
Sastojci za salatu od čičoka:
- 5 čičoka, oguljenih i tanko narezanih
- 1 luk narezan na tanke ploške
- 2 žlice soka od limuna
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol
- papar
Sirova salata od čičoka:
U zdjeli pomiješajte narezane čičoke i crveni luk.
U maloj posudi pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar. Prelijte preljev preko čičoke i pomiješajte.
Ostavite salatu da se marinira oko 15 minuta prije posluživanja. Po želji pospite svježim peršinom ili koprom. Poslužite ohlađeno.
Recept sa sirovim čičokama
Potrebni sastojci za salatu sa sirovim čičokama:
- 3 čičoke
- 2 jabuke
- 1/4 šalice grčkog jogurta
- 1 žlica Dijon senfa
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa
- 2 žlice jabučnog octa
- sol
- papar
Salata sa sirovim čičokama recept:
Pomiješajte čičoke i jabuke. U zasebnoj posudi pomiješajte grčki jogurt, dijon senf, med ili javorov sirup, jabučni ocat, sol i papar.
Prelijte preljev preko čičoke i jabuke i pomiješajte. Pustite da odstoji u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja.
Po želji pospite nasjeckanim orasima. Poslužite ohlađeno. Ne zaboravite temeljito oprati i izribati čičoku u prije guljenja ili rezanja. Uživajte u ovim osvježavajućim i hrskavim receptima sa sirovom čičokom.