Mahune se najčešće pripremaju kao varivo, ali mogu se pripremiti i kao prilog uz glavno jelo. Pripremite pirjane zelene mahune i poslužite ih kao prilog. Široke zelene mahune pripremaju se jednostavno i brzo, a vrlo su ukusne i zasitne.
Sastojci za pripremu širokih zelenih mahuna:
- široke zelene mahune
- 2 do 4 češnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1/4 žličice morske soli
- 1/3 šalice vode
- svježe začinsko bilje
Postupak pripreme širokih zelenih mahuna:
Najprije odrežite i bacite krajeve širokih zelenih mahuna i operite ih u hladnoj vodi.
Češnjak lagano zgnječite i ogulite. U velikoj tavi na srednjoj vatri zagrijavajte ulje dok se ne zagrije. Dodajte češnjak i kuhajte, malo protresajući tavu, dok ne zamiriše i poprimi zlatnu boju, oko 2 minute.
Dodajte mahune, na koje se onda prilijepi voda od ispiranja, promiješajte s uljem i češnjakom. Pospite soli i dodajte vodu. Poklopite, smanjite vatru na srednje nisku i kuhajte dok ne omekša, oko 20 minuta. Podesite vatru kako biste održali stabilno lagano krčkanje.
Dok se se široke zelene mahune kuhaju, sitno nasjeckajte začinsko bilje koje želite dodati. Skinite poklopac, pojačajte vatru na najjaču i kuhajte, povremeno miješajući, dok preostala voda ne ispari, a mahune ne počnu rumeniti samo po rubovima.
Poslužite mahune vruće, tople ili na sobnoj temperaturi, a svježe začinsko bilje, ako ga koristite, prvo pospite po mahunama.