Savijaču od tikvica najbolje pripremaju bake, ali i vi možete pokušati približiti se ovom receptu. Kako se priprema domaća savijača od tikvica i sira?
Sastojci za savijaču od tikvica:
- 500 g bijelog glatkog brašna
- 200 ml mlake vode
- 30 g svinjske masti
- 3 jaja
- ulje
- 400 g svježeg sira
- 100 g kiselog vrhnja
- 1 tikvica
- 1/2 žlice šećera i sol
- 80 g maslaca
Savijača od tikvica priprema:
Tikvu naribati u zdjelu. Dodajte sol. Prosijte brašno u zdjelu. Dodati prstohvat soli, 1 cijelo jaje, mlaku vodu i mast pa sve sjediniti prstima. Tijesto zamijesite u obliku kugle. Premažite biljnim uljem.
Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. U ribanu tikvicu dodajte svježi sir, prstohvat soli, šećer, kiselo vrhnje i 2 cijela jaja. Sve zajedno izmiksati. Razvaljajte tijesto. Razvucite ga rukom. Ravno odrežite rubove. Stavite nadjev i zarolajte. Izrežite na dugačke komade. Posudu namažite maslacem.
Stavite savijaču od tikvica u lim, dodajte maslaca do vrha i pecite 30 minuta na 195 °C. Poslužite savijaču od tikvica toplu ili hladnu.