Saltimbocca je talijansko jelo u kojemu se servira teletina umotana pršutom i kaduljom. Saltimbocca je potom marinirana u različitoj tekućini, ovisno o mjestu gdje se priprema. Donosimo recept koji će vam olakšati pripremu jela Saltimbocca.
Sastojci za pripremu jela Saltimboccom:
- 30 dkg narezane teletine
- 4 tanke kriške pršuta
- 4 lista kadulje
- 5 dkg maslaca
- 1/2 šalice bijelog vina
- crni papar po ukusu
- 5 dkg brašna
- 1/2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žlice vode
Saltimbocca recept:
Da biste pripremili saltimbocca recept, počnite s rezanjem telećeg mesa, zatim svaki komad stavite na dasku za rezanje, uklonite sve živce i masnoću, a zatim je istucite meso sa batom da postane tanko.
U sredinu staviti tanku šnitu pršuta i list kadulje. Koristite čačkalicu da zadržite sastojke zajedno. Ubacite 40 g maslaca u tavu i otopite na srednje jakoj vatri. Pobrašnite šnite mesa samo s jedne strane i postupno ih stavljajte u tavu s umakom, pojačajte temperaturu da se saltimbocce zarumene.
Popaprite po ukusu, ali nemojte soliti jer će pršut učiniti jelo dovoljno slanim. Kad saltimbocca odozdo porumeni, pomiješajte s bijelim vinom i pustite da ispari. Čim alkohol potpuno ispari, poklopite i kuhajte još minutu.
Prebacite saltimboccu na tanjur i držite ih na toplom. Sada se pobrinite za popratni umak: dodajte 20 g maslaca i vode u istu tavu s tekućinom od kuhanja saltimbocce. Smanjite dok ne dobijete lagano gustu kremu. Sada namažite vrhnje na dno tanjura za posluživanje i stavite kriške mesa na vrh. Saltimbocca je spremna za posluživanje.