Kvinoja je superhrana prepuna vitamina i minerala. Blagog je okusa što ju čini izvrsnom za salate. Sjemenke se često kuhaju poput riže ili samelju u brašno koje se može koristiti kao alternativa bez glutena u kuhanju i pečenju. Kako se priprema salata od kvinoje?
Sastojci potrebni za pripremu salate od kvinoje:
- šalica nekuhane kvinoje
- 2 šalice vode
- limenka slanutka
- krastavac
- crvena paprika
- ¾ šalice nasjeckanog crvenog luka
- šalica sitno nasjeckanog peršina
- ¼ šalice maslinovog ulja
- ¼ šalice limunovog soka
- žlica crvenog vinskog octa
- 2 češnja češnjaka
- sol
- papar
Salata od kvinoje priprema se od kuhane kvinoje. Pomiješajte ispranu kvinoju i vodu u srednjem loncu. Zakuhajte smjesu na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite vatru da lagano kuha. Kuhajte otklopljeno dok kvinoja ne upije svu vodu, oko 15 minuta. Maknite s vatre i ostavite kvinoju sa strane.
U međuvremenu, u velikoj zdjeli za posluživanje pomiješajte slanutak, krastavac, papriku, luk i peršin. U maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, ocat, češnjak i sol. Miksajte dok se salata od kvinoje ne sjedini, a zatim ostavite sa strane. Nakon što se kvinoja ohladi, dodajte je u zdjelu za posluživanje. Miješajte dok salata od kvinoje ne poprimi ujednačenu teksturu. Salatu od kvinoje začinite crnim paprom i po potrebi posolite. Salata od kvinoje može se čuvati poklopljena u hladnjaku do 4 dana.