Celer možda nema najzanimljiviji okus, ali baš zbog toga se vrlo lako uklapa u salate. Ovako se priprema salata od celera pomiješana s parmezanom.
Sastojci za salatu od celera:
- 1 glavica celera sa listovima, rebra odvojena
- 250 ml pilećeg temeljca
- 2 žlice malinovog ulja
- 8 do 12 cijelih češnjeva češnjaka, oguljenih
- pola žličice sjemenki celera, po želji
- 1 grančica timijana, po želji
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- 2 žlice svježe ribanog parmezana
Priprema salate od celera:
Ogulite čvrste, vlaknaste slojeve s vanjske strane celera. Rebra razrežite po dužini i narežite na komade dužine 5 do 7,5 cm. Usitnite 2 žlice lišća celera.
Stavite celer, juhu, maslinovo ulje, češnjak, sjemenke celera i majčinu dušicu u srednju tavu. Posolite i popaprite. Pustite tekućinu da zakipi na jakoj vatri, a zatim namjestite toplinu da lagano ključa.
Stavite krug papira za pečenje izravno na povrće ili stavite malo odškrinut poklopac na tavu. Kuhajte dok celer ne omekša, ali ne postane kašast, oko 15 minuta. Premjestite povrće u posudu za posluživanje, a tekućinu od kuhanja smanjite na sočnu glazuru.
Uklonite grančicu timijana, a celer prelijte tekućinom od kuhanja, pospite sirom i poslužite. Vaša salata od celera je pripremljena.