Bulgur je cjelovito zrno pšenice koje je izlomljeno i djelomično kuhano. Najčešće se koristi kao sastojak salate. Možete ga koristiti i umjesto riže ili drugih cjelovitih žitarica. Ovaj recept kombinira ukusnu i sočnu piletinu sa bulgurom kako bi rezultirao osvježavajućom ljetnom salatom.
- 250 grama bulgura
- 1 šalica kipuće vode
- Dva pileća prsa bez kostiju s kožom
- Sol i svježe mljeveni papar
- Pola šalice svježeg soka od naranče
- Pola šalice nasjeckanih listova bosiljka
- 5 žlica svježeg soka od limuna
- 2 velika mlada luka
- 2 naribana avokada
- 1 srednja lukovica komorača
Da se pripremi ova salata od bulgura i piletine najprije je potrebno zagrijati pećnicu na 220°C. U zdjeli otpornoj na vrućinu prelijte bulgur kipućom vodom. Pokrijte zdjelu tanjurom i ostavite da stoji dok voda ne upije i bulgur ne omekša, oko 30 minuta. U međuvremenu na limu za pečenje premažite pileća prsa s 1 žlicom ulja i začinite solju i paprom. Pecite piletinu na gornjoj rešetki 15 minuta, ili dok ne porumeni te ju izvadite neka se ohladi. Narežite prsa dijagonalno na oko 1 cm debljine.
U maloj posudi pomiješajte sok od naranče s bosiljkom, limunovim sokom, mladim lukom i začinite solju i paprom. U velikoj zdjeli pomiješajte bulgur, piletinu, avokado, komorač i rajčice te začinite solju i paprom. Salatu rasporedite po tanjurima i poslužite.