
Ručak u ljetnom stilu: napravite laganu salatu s kvinojom

Ljeto je savršeno doba za lagana jela od kojih se nećemo osjećati teško, a za doručak i ručak cilj je konzumirati što zdraviju hranu da nam ljetni večernji roštilj ne 'sjedne' loše.
Salate su jelo koje mnogi često zanemaruju, a na sami spomen okreću očima. Na prvu se slažemo: list zelenjave ne zvuči zasitno niti zadovoljavajuće, ali ako mašta proradi možemo stvoriti pravu gurmansku deliciju.
U pomoć nam pristiže i kvinoja- idealna žitarica za mršavljenje, a prerijetko korištena u hrvatskim kuhinjama.
Danas radimo salatu s kvinojom koja će vas zasititi, a neće biti dosadna.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Broj osoba: 4
Sastojci:
250 grama kvinoje
450 ml vode
jedno pakiranje slanutka
krastavac
crvena paprika
pola glavice malog crvenog luka
peršin
Začini za salatu:
maslinovo ulje
limunov sok
žlica vinskog octa
protisnuti režanj češnjaka
papar i sol
Salata s kvinojom jedostavan je, a brz recept:
Kvinoju stavite u lončić srednje veličine i ulijte vodu. Pustite da smjesa zakuha, a onda pustite da se žitarica krčka na srednjoj temperaturi. Kvinoja je gotova kada upije vodu u potpunosti, a treba joj otprilike 15 minuta. Maknite s vatre i pustite da odstoji.
Za to vrijeme pripremite veliku zdjelu i u nju stavite slanutak, narezani krastavac i papriku, peršin i luk.
U drugu zdjelicu dodajte limunov sok, ocat, maslinovo ulje, češnjak, sol i papar. Promiješajte tekućinu kako bi se okusi spojili i kreirali jedinstveni dressing za salatu.
U veliku zdjelu s povrćem dodajte kvinoju i prelijte dressingom. Uživajte!
Ovu salatu možete pripremiti i uz piletinu, a povrće prilagodite svom ukusu.







