Rok trajanja kuhane riže varira ovisno o vrsti riže. Iako postoji mnogo vrsta riže, glavna razlika kada je u pitanju rok trajanja je između bijele i smeđe riže. Budući da smeđa riža nije mljevena, ima veći udio ulja ili masti. Stoga može postati užegla brže od bijele riže.
Ipak, obje vrste riže smatraju se stabilnima kada su suhe, što znači da se mogu sigurno čuvati na sobnoj temperaturi. Rok trajanja kuhane riže je općenito oko nekoliko dana. Pokušajte je iskoristiti nakon maksimalno pet dana.
Imajte na umu da hlađenje i zamrzavanje mogu značajno produžiti vijek trajanja kuhane riže. Utvrditi je li se suha riža pokvarila relativno je jednostavno. Samo provjerite ima li znakova kvarenja, uključujući rupe, bube, vlagu ili vodu, što može dovesti do rasta plijesni.
Kada je riječ o smeđoj riži, možda ćete također tražiti promjene boje, užegli miris ili masnu teksturu. Ako želite produžiti kvalitetu kuhane riže, pohranite je u hladnjak ili na hladno mjesto.
Također je nakon kuhanja možete pohraniti u hermetički zatvorenu posudu.