Jela s rižom / Kako se priprema ukusna i kremasta riža sa kurkumom za prilog?

Image
Foto: Pixabay

Kurkuma je začin žute boje koji se dodaje u razna jela pa se tako može dodati i u rižu. Riža s kurkumom odličan je izbor za predjelo ili lagano glavno jelo.

1.10.2022.
11:10
Pixabay
VOYO logo

Kurkuma će rižu obojati u žuto. Osim što će obojati rižu, može obojati i vaše prste pa budite pažljivi s rukovanjem.

Sastojci potrebni za pripremu riže s kurkumom su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 manji luk, nasjeckani
  • 2 mrkve, oguljene i narezane
  • 1 šalica riže
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 i pol žlica mljevene kurkume
  • pola žličice soli
  • pola žličice suhe majčine dušice
  • povrtni temeljac
  • 1 šalica graška, svježeg ili smrznutog
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

Upute za pripremu riže s kurkumom:

  1. U srednje velikoj tavi s poklopcem otopite kokosovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i mrkvu i kuhajte dok luk ne počne omekšati, oko 6 minuta. Umiješajte rižu, češnjak, kurkumu, sol i majčinu dušicu. Promiješajte i kuhajte dok češnjak i začini ne zamirišu, oko 30 sekundi.
  2. Ulijte temeljac i promiješajte. Pokrijte lonac, pojačajte vatru na srednje jaku i pustite rižu da prokuha.
  3. Nakon što riža prokuha, smanjite vatru na umjerenu temperaturu. Pustite da lagano krčka (provjerite s vremena na vrijeme kako biste bili sigurni da vrije), pokriveno 35 minuta.
  4. Većina tekućine se treba upiti, a zrnca trebaju biti al dente (skoro mekana). Ako su još hrskavi, poklopite i nastavite kuhati još 5 do 10 minuta. Otklopite i probajte vilicom. Umiješajte grašak i peršin.
  5. Maknite s vatre i ostavite poklopljeno 10 minuta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo