Riža je namirnica koju gotovo svakodnevno koristimo u pripremi jela. Bilo da je koristimo kao prilog ili glavno jelo, ona mora biti pravilno skuhana, to znači da riža mora biti riža al dente.
Što zapravo znači termin al dente? Termin al dente potječe iz talijanskog jezika i on zapravo predstavlja strukturu namirnice koja je idealno kuhana te ima svoju idealnu čvrstoću. Ukoliko je namirnica mekana, tada ona više nije al dente.
Kako postići da vaša riža bude riža al dente? Za postizanje toga da riža bude al dente, potrebno je pronaći savršen omjer riže i vode. Ako odmah u početku ne stavite dovoljno vode pri kuhanju riže, tada postoji velika mogućnost da ćete kasnijim dodavanjem vode prekuhati rižu.
Omjer koji se koristi da bi riža bila riža al dente je 1:2. Jedna šalica riže, se kuha u dvije šalice vode. Ako kuhate prema ovom omjeru, nakon što riža upije svu vodu, skuhali ste rižu al dente.