Postoje različite varijante i recepti za pripremu riblje juhe. Pripremite riblju juhu od filea ribe prema izboru, samo je važno da je file nešto čvršći kako se ne bi brzo prekuhao. Uz ribu prema izboru, prilagodite i začine svom odabiru. Kako se priprema riblja juha?
Sastojci potrebni za ovaj recept za riblju juhu su:
- 1 žličica korijandera
- 1 žličica kima
- 1/2 žličice crvene paprike
- 1 žličica kurkume
- 800 g ribljeg filea, primjerice brancina
- sol i papar
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 crveni luk, nasjeckani
- 1 crvena paprika, nasjeckana
- 2 celera, nasjeckana
- 4 češnja češnjaka, mljevena
- 1 konzerva rajčica
- pola čaše bijelog vina
- 4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
- nasjeckani peršin i luk
- limunov sok
Upute za pripremu riblje juhe:
U maloj posudi pomiješajte začine. Ribu začinite dobrim prstohvatom soli i crnog papra te 2 do 3 žličice mješavine začina.
U maloj posudi pomiješajte začine.
U velikom loncu zagrijte 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, papriku, celer i češnjak. Dinstajte, redovito miješajući, 5 minuta ili dok povrće ne omekša. Začinite dobrim prstohvatom soli i crnog papra. Dodajte ostatak mješavine začina.
Dodajte rajčice, bijelo vino i pileću juhu. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru na srednje nisku. Pokrijte lonac djelomično i ostavite da se krčka 20 minuta.
Dodajte ribu i kuhajte oko 4 do 5 minuta ili dok riba ne bude kuhana (nemojte prekuhati ribu, zapamtite da će se nastaviti kuhati u vrućoj juhi čak i nakon što je maknete s vatre).
Umiješajte peršin, cilantro, zeleni luk. Završite sokom od limuna. Poslužite odmah.