Kiseli kupus odlično je jelo koje se najčešće priprema u hladnim, zimskim mjesecima, ali neka pronađe mjesto na vašem jelovniku u bilo koje doba godine. Recepti za pripremu kiselog kupusa su brojni, donosimo jedan klasičan recept za pripremu kiselog kupusa sa svinjskim rebarcima.
Sastojci za pripremu kiselog kupusa:
- 40 dkg svinjske lopatice
- 40 dkg svinjskih rebara
- 40 dkg kiselog kupusa, ocijeđena
- 8 šalica vode
- luk
- mrkva
- žlica maslaca
- žlica brašna
- velika rajčica, oguljena, očišćena od sjemenki i narezana na kockice
- lovorov list
- crni papar u zrnu
- sol
Priprema kiselog kupusa:
Najprije provjerite imate li sve sastojke koji su vam potrebni za pripremu kiselog kupusa.
Nakon toga u veliku tavu stavite komade svinjske lopatice i rebra te ih lagano zapržite sa svih strana. Dodajte kiseli kupus i vodu, pa sve zajedno prokuhajte. Skinite pjenu koja ispliva na površinu. Smanjite vatru, pokrijte djelomično i kuhajte sat i pol, po potrebi dolivajući još vode.
U tavi pirjajte luk i mrkvu na jednoj žlici maslaca i pospite žlicom brašna. Za što ukusniji kiseli kupus dodajte rajčice, šalicu svinjskog temeljca, lovorov list i papar u zrnu. Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte pet minuta, često miješajući da se brašno otopi.
Sve zajedno zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte kiseli kupus poklopljen oko 30 minuta.