Ovo lisnato tijesto i svježi sir možete poslužiti kao prilog raznim jelima, isprobati ga kao umak s tortilja čipsom ili ga namazati na tortilju kao nadjev za quesadille.
Sastojci za ovaj recept za lisnato tijesto:
- 600 g brašna
- 100 g maslaca
- 3 jaja
- 250 ml mlijeka
- svježi kvasac
- žumanjak
U zdjeli miješajte zajedno dok se ne sjedini. Premjestite smjesu na toplo mjesto gdje može neometano rasti 45 - 90 minuta, ovisno o temperaturi. Kada se udvostruči počnite raditi s njim.
Sastojci za nadjev od svježeg sira:
- 500 g svježeg sira
- 2 žlice meda
- 100 g grožđica
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 300 ml mlijeka
Pomiješajte kukuruzni škrob i med ili zaslađivač po izboru u maloj šalici s 3-5 žlica mlijeka. Ostatak mlijeka ulijte u manju posudu i zagrijte. Mješavinu vanilije i kukuruznog škroba ulijte u mlijeko i neprestano miješajte dok se zagrijava dok ne postane pjenušavo. Zatim skinite s vatre i ostavite da se malo ohladi. U to umiješajte grožđice. Na kraju dodajte i svježi sir.
Kada je tijesto spremno, istresite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u kvadrat. Izrežite tijesto na 4 trake, a zatim manje-više na kvadrate. U sredinu svakog kvadrata staviti nadjev. Podignite suprotne kutove. Zalijepite ih kao da pravite vrećicu od tijesta. Stavite ih na pladanj, a zatim ostavite pladanj na 20°C – 27°C još 15 - 30 minuta gdje se tijesto može odmoriti i još malo narasti. Tijesto premažite razmućenim žumanjkom.
Stavite pleh u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C oko pola sata ili dok vrh ne porumeni.