Bobice i cvjetovi stabla bazge su jestivi, ali bobice bazge obavezno se moraju kuhati prije nego što se konzumiraju. U nekuhanom stanju, bobice bazge su otrovne i mogu uzrokovati proljev, povraćanje i mučninu. Bazgine bobice najčešeć se koriste za pripremu soka.
Prema receptu za pripremu soka od bazginih bobica potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 1/2 šalice sušenih bobica bazge
- 2 šalice vode
- žličica mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenih klinčića
- žlica svježeg mljevenog đumbira
- 1/2 šalice meda
Priprema soka od bazginih bobica:
Pomiješajte bobice bazge, vodu, cimet, klinčiće i đumbir u malom loncu na jakoj vatri i zakuhajte smjesu. Smanjite vatru i ostavite da se smjesa kuha dok se voda ne smanji na pola, oko pola sata.
Nakon što se skuha procijedite sok i ostavite neka se hladi na sobnoj temperaturi. Na kraju umiješajte med i prebacite sirup u staklenu bocu. Sok od bazginih bobica čuvaje u hladnjaku.