Kulinarstvo /

Recept za neodoljivi umak od luka i mrkve

Image
Foto: Pixabay

Umak od luka i mrkve je savršeni pratitelj mnogih jela, donoseći svježinu i slatkoću s mirisnim notama povrća. Donosimo recept za ukusan umak od luka i mrkve.

1.7.2023.
10:03
Pixabay
VOYO logo

Umak od luka i mrkve jednostavan je za pripremu, a uistinu svestran u kuhinji. Umak od luka i mrkve možete poslužiti uz razne vrste mesa, poput piletine, svinjetine i junetine. Osim toga, umak od luka i mrkve možete koristiti kao umak za tjesteninu ili osnova za pripremu rižota. Bez obzira na to za što ćete koristiti umak od luka i mrkve, priprema je jednaka.

Sastojci za umak od luka i mrkve su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 680 grama mrkve, prepolovljene
  • 1 veliki luk, narezan na kolutove
  • 6 žlica maslinovog ulja, podijeljeno
  • 1 i pol žličica mljevenog kima
  • Sol i papar, po ukusu
  • 2 žlice crvenog vinskog octa
  • 1 mali režanj češnjaka, samljeven

Kada pripremate umak od luka i mrkve najprije zagrijte pećnicu na 210°C. Na lim za pečenje istresite mrkvu i luk s 2 žlice ulja i kuminom te posolite i popaprite, po ukusu. Pecite dok ne porumene i ne omekšaju, oko 35 minuta, okrećući ih na pola. Premjestite povrće u procesor hrane i pulsirajte dok se ne formira gruba pasta. Dodajte preostalo ulje, ocat i češnjak te pulsirajte dok se sastojci ne sjedine. Umak od luka i mrkve već je gotov i spreman je za posluživanje. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo