Umak od luka i mrkve jednostavan je za pripremu, a uistinu svestran u kuhinji. Umak od luka i mrkve možete poslužiti uz razne vrste mesa, poput piletine, svinjetine i junetine. Osim toga, umak od luka i mrkve možete koristiti kao umak za tjesteninu ili osnova za pripremu rižota. Bez obzira na to za što ćete koristiti umak od luka i mrkve, priprema je jednaka.
Sastojci za umak od luka i mrkve su:
- 680 grama mrkve, prepolovljene
- 1 veliki luk, narezan na kolutove
- 6 žlica maslinovog ulja, podijeljeno
- 1 i pol žličica mljevenog kima
- Sol i papar, po ukusu
- 2 žlice crvenog vinskog octa
- 1 mali režanj češnjaka, samljeven
Kada pripremate umak od luka i mrkve najprije zagrijte pećnicu na 210°C. Na lim za pečenje istresite mrkvu i luk s 2 žlice ulja i kuminom te posolite i popaprite, po ukusu. Pecite dok ne porumene i ne omekšaju, oko 35 minuta, okrećući ih na pola. Premjestite povrće u procesor hrane i pulsirajte dok se ne formira gruba pasta. Dodajte preostalo ulje, ocat i češnjak te pulsirajte dok se sastojci ne sjedine. Umak od luka i mrkve već je gotov i spreman je za posluživanje. Dobar tek!