Pita od šljiva je jedan od omiljenih tradicionalnih deserta diljem Hrvatske. Ovaj ukusni desert donosi spoj sočnih šljiva, hrskave kore i slatkog punjenja, što ga čini savršenim za uživanje u ljetnim mjesecima kada šljive obiluju. Sastojci za najbolju pitu od šljiva su:
- 500 g gotovih kora za pitu
- 1 kg šljiva, očišćenih i narezanih na polovice
- 100 g šećera
- 1 žličica cimeta
- 100 g mljevenih oraha
- 50 ml mlijeka
- 50 g maslaca, rastopljenog
Kada želite pripremiti najbolju pitu od šljiva najprije u zdjeli pomiješajte šljive, šećer i cimet te ostavite da odstoji nekoliko minuta. Dok čekate, zagrijte pećnicu na 180°C. Uzmite jednu koru za pitu i premažite je rastopljenim maslacem. Prekrijte s još tri kore, svaku premažite maslacem, te pospite smjesom mljevenih oraha. Na koru stavite dio pripremljenih šljiva i ravnomjerno ih rasporedite po površini. Ponovite postupak s preostalim korama i šljivama kako biste dobili dvije slojevite pite. Na gornji sloj kora nanesite preostali maslac i prelijte mlijekom. Najbolju pitu od šljiva stavite u pećnicu i pecite oko 30-35 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Nakon što je pita pečena i malo se ohladila, narežite je na komade i poslužite toplu. Dobar tek!