Rižoto od bundeve tako je ukusan i ugodan obrok. Ova verzija se temelji na tradicionalnim talijanskim receptima i jednostavna je za napraviti, zasitna je, ali nije preteška. To je savršen tanjur jesenske dobrote.
Sastojci:
- 350 g tikve (oguljene i očišćene od sjemenki)
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 270 g riže
- 720 ml laganog temeljca
- 75 g svježe ribanog parmezana
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- 1 prstohvat papra
- 1 čajna žličica odležanog balzamičnog octa za posluživanje
Nakon što ste skupili sastojke započnite pripremu rižota od tikve.
Tikvu ogulite i očistite od sjemenki, ako već nije pripremljena. Izrežite na relativno male kockice. Luk i češnjak ogulite i narežite na kockice.
Zagrijte ulje i maslac u srednjoj tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte luk. Kuhajte oko 5 minuta dok luk ne omekša, ali pazite da ne porumeni.
Dodajte češnjak i tikvu i kuhajte još nekoliko minuta dok sve ne omekša. Često ovo najbolje funkcionira ako tavu pokrijete poklopcem kako bi povrće ispustilo vodu. Zgnječite tikvu tako da dobijete grubi pire.
Dodajte rižu i kuhajte minutu-dvije pa dodajte temeljca toliko da prekrije rižu. Nastavite dodavati još malo temeljca kad se prethodna količina apsorbira, povremeno promiješajte kako se ne bi zalijepilo. Tipično, rižoto od tikve ne treba ga puno miješati na početku, već više prema kraju.
Nakon što je riža kuhana i temeljac upije, umiješajte parmezan, muškatni oraščić i papar. Začine prilagodite ukusu. Poslužite rižoto od tikve preliveno preljevom odležanog balzama i nekoliko komadića parmezana.