Lignje su morski plodovi koji se često koriste u kuhinji, a gulaš od lignji je samo jedan od mnogih načina na koji se mogu pripremiti.
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka narezana na kockice
- 1 zelena paprika narezana na kockice
- 6-7 češnjeva češnjaka nasjeckana na kockice
- 1 kg nasjeckanih lignji
- 2 žličice kumina
- 1 žličica paprike
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- ¼ žličice sjemena komorača
- 200 ml pasirane rajčice
- 2 konzerve narezane rajčice
- 2 lista lovora
- 1 litra ribljeg ili pilećeg temeljca
- 200 ml crnog vina
- 2 žlice jabučnog octa
- 3 šalice kuhane riže
- sol i papar
Priprema gulaša od lignji:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk, narezanu zelenu papriku i nasjeckani češnjak. Pržite dok povrće ne omekša i postane staklasto.
Dodajte nasjeckane lignje u lonac i pržite ih nekoliko minuta dok ne postanu bijele i prozračne. Dodajte kumin, papriku, pahuljice crvene paprike, sjeme komorača i mljevenu pimentu. Dobro promiješajte kako bi se začini ravnomjerno rasporedili.
Ulijte pasiranu rajčicu i dodajte narezane rajčice iz konzervi. Dodajte i listove lovora te pustite da smjesa prokuha. Dodajte juhu od školjki ili riblji/pileći temeljac, crno vino i jabučni ocat. Promiješajte, pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, pokrijte lonac i pustite da se krčka oko 30-40 minuta, povremeno miješajući.
Okusite gulaš i prilagodite sol i papar prema ukusu. Poslužite gulaš od lignji preko kuhane bijele riže. Po želji, dodajte svježi nasjeckani peršin za posipanje.