Grah sa suhim mesom savršen je ručak za cijelu obitelj. Postoje različiti recepti za pripremu graha sa suhim mesom, svaki od njih ima neke svoje posebnosti. Donosimo vam recept za pripremu graha sa pancetom.
Za ovaj recept za grah sa suhim mesom potrebno vam je:
- 400 grama graha
- 300 grama pancete narezane na kockice
- 1 luk
- melasa
- gorušica
- mljeveni crni papar.
Grah sa suhim mesom priprema:
Stavite grah u vodu oko 6 sati ili preko noći. Ocijedite grah i stavite ga u veliki lonac s poklopcem. Dodajte 1 čajnu žličicu soli i dovoljno hladne vode da prekrije 5 cm iznad graha. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i lagano kuhajte, povremeno miješajući, dok grah ne omekša, otprilike 30 do 40 minuta. Ocijedite i izvadite grah.
Sljedeći korak kada pripremate ovaj recept za grah sa suhim mesom je kuhanje posude vode na štednjaku. Dok se voda kuha vratite lonac u kojem se kuhao grah na štednjak, dodajte slaninu i pojačajte vatru na srednje jaku.
Pržite slaninu dok ne porumeni, a zatim ugasite vatru i dodajte nasjeckani luk i na to grah. Pomiješajte melasu, senf i crni papar i dodajte smjesu u lonac. Ulijte kipuću vodu toliko da pokrije grah, stavite poklopac i kuhajte, povremeno dodajući još vode da grah bude pokriven, dok ne omekša, ali se ne raspadne, 4 do 5 sati.
Grah sa suhim mesom maknite sa štednjaka, otkrijte, promiješajte i posolite. S otvorenim poklopcem, vratite lonac na štednjak i ostavite da se grah kuha, nepoklopljen i bez dodatne vode, dok se umak ne zgusne, oko 45 minuta.