Fondan je šećerna masa koja se koristi za dekoraciju torti, kolača, krafni itd. Bez obzira što pripremate, ovaj recept za fondan će vam sigurno poslužiti.
Potrebni sastojci za recept za fondan:
- 8 žlica grožđanog šećera
- 1 žlica vode za topljenje grožđanog šećera
- 15 ml jestivog glicerina
- 15 g želatine u prahu
- 60 ml hladne vode za želatinu
- 800-1000 g šećera u prahu
Priprema fondana:
Želatinu prelijte sa 60 ml hladne vode, promiješajte i ostavite 10 minuta da nabubri. Grožđani šećer i 1 žlicu vode stavite u manju posudu i zagrijavajte na laganoj vatri dok ne dobijete gusti sirup. Budite oprezni i pazite da se šećer ne karamelizira. Kuhani sirup maknite s vatre pa mu dodajte glicerin i dobro izmiješajte.
Dok je sirup još vruć dodajte nabubrenu želatinu i ponovo miješate dok se želatina ne otopi. U duboku zdjelu stavite 500 g šećera u prahu, napravite malu udubinu pa ulijte pripremljeni sirup. Smjesu najprije miješajte kuhačom, a zatim nastavite mijesiti rukama uz postupno dodavanje ostatka šećera.
Neki put bit će potrebno više, a neki puta manje šećera. Sami će te vidjeti kada ga više nije potrebno dodavati. Smjesa koju dobijete mora biti nalik plastelinu. Ne smije biti gnjecava i ljepljiva jer ju nećete moći pravilno razvaljati i oblikovati. To je bio recept za fondan. Primite se posla.