Recept za ajvar je recept koji je uvijek tražen. Postoje mnoge verzije za recept za ajvar, no sastojci su uvijek isti. Recept za ajvar slijedi u nastavku!
Recept za ajvar:
- 5 kg rog paprike
- 2,5 kg patlidžana
- 5 l vode
- 300 ml octa
- 800 ml ulja
- ljuti ili slatki feferoni - prema želji
- sol
Očišćenu papriku i patlidžane stavite kuhati nekoliko minuta u 5 l vode koje ćete pomiješati sa octom i žlicom soli. Omekšano povrće izvadite iz lonca i ostavite ga da se malo ohladi. Nakon hlađenja, povrće koje ste prokuhali sameljite. Također, potrebno je samljeti i feferone. Količinu feferona odredite prema vlastitom ukusu.
Ulje zagrijte u loncu u kojem ćete kuhati ajvar pa u njega dodajte pripremljeno povrće. Ajvar kuhajte sve dok niste postigli željenu gustoću. Kuhanje mora trajati minimalno 2 sata, a poželjno je i duže.