Postoje različiti recepti za ajvar, donosimo vam provjereni recept za ukusan ajvar. Napravite domaći ajvar za zimnicu i uživajte u okusima.
Sastojci potrebni za recept za ajvar:
- 4 velike crvene paprike
- 1 patlidžan veličine
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka
- 2 žličice octa
- sol i papar
Recept za ajvar:
Zagrijte pećnicu na 240°C. Narežite patlidžan na krupnije komade te rasporedite na lim za pečenje. Crvene paprike prepolovite i rasporedite. Pecite u pećnici oko pola sata.
Izvadite patlidžan i paprike i stavite ih u veliku zdjelu. Pokrijte zdjelu i ostavite sa strane oko 20 minuta. Kad se ohlade, patlidžanu skinite koru. Paprike ogulite, odstranite jezgru i sjemenke. Preostalu papriku i patlidžan miksajte, dodajte češnjak, ulje i ocat te soli i papra koliko želite.
Uzmite lonac srednje veličine i stavite u njega stavite smjesu iz miksera. Na laganoj vatri pirjajte ajvar oko pola sata uz stalno miješanje.
Začinite prema želji i kuhajte tako dugo dok ajvar ne dobije željenu gustoću. Ajvar sklonite s vatre i dobro ohladite. Čuvajte ga u staklenkama na hladnom i tamnom mjestu.