Pita od blitve napravljena od filo tijesta, punjena feta i ricotta sirevima. Poznata i kao pita zeljanica je izvrstan, brzi ručak koji će voljeti cijela obitelj. Donosimo recept za pripremu pite od blitve s gotovim korama.
Punjenje:
- 500 grama svježe sirove blitve
- 120 grama ricotta sira
- 120 grama naribanog feta sira
- 450 grama kiselog vrhnja
- 5 jaja
- Soli po ukusu
Premaz:
- 50 grama maslaca
- 15 ml ulja
Preljev:
- 240 ml mlijeka
- 30 grama maslaca
Za pripremu nadjeva u velikoj zdjeli pomiješajte sastojke za punjenje. Miješajte dok se sastojci potpuno ne sjedine. Zagrijte pećnicu na 220°C.
Namastite tepsiju. Na dno lima za pečenje složite jedan list tijesta i premažite tankim slojem premaza. Dodajte još jedan list filo na prvi i ponovite premaz.
Uzmite obilnu količinu nadjeva (oko 4 žlice) i ravnomjerno rasporedite po gornjem listu. Položite dva lista na nadjev, premazujući svaki prije dodavanja sljedećeg sloja. Ponovo stavite nadjev i ravnomjerno rasporedite. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke.
Premažite pitu od blitve premazom i stavite pleh u pećnicu. Pecite 5 minuta, zatim smanjite temperaturu na 200°C i pecite još 30 min. Pratite pitu da ne zagori.
U manjoj posudi pomiješajte mlijeko i maslac. Zagrijte mlijeko samo dok se maslac ne otopi. Izvadite pitu od blitve iz pećnice. Čajnom žličicom ravnomjerno rasporedite preljev po piti. Isključite pećnicu i vratite pitu unutra na nekoliko minuta. Ostavite pitu od blitve 20-ak minuta, a zatim poslužite.