Kuharica /

Recept kako se radi ukusna pita od blitve

Image

Pita od blitve tradicionalno se priprema na našim prostorima i postoje različite varijante. Ovdje možete pronaći jedan od tradicionalnih recepata za pitu od blitve.

9.8.2023.
13:00
VOYO logo

Pita od blitve napravljena od filo tijesta, punjena feta i ricotta sirevima. Poznata i kao pita zeljanica je izvrstan, brzi ručak koji će voljeti cijela obitelj. Donosimo recept za pripremu pite od blitve s gotovim korama.

Punjenje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 grama svježe sirove blitve
  • 120 grama ricotta sira
  • 120 grama naribanog feta sira
  • 450 grama kiselog vrhnja
  • 5 jaja
  • Soli po ukusu

Premaz:

  • 50 grama maslaca
  • 15 ml ulja

Preljev:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 240 ml mlijeka
  • 30 grama maslaca

Za pripremu nadjeva u velikoj zdjeli pomiješajte sastojke za punjenje. Miješajte dok se sastojci potpuno ne sjedine. Zagrijte pećnicu na 220°C.

Namastite tepsiju. Na dno lima za pečenje složite jedan list tijesta i premažite tankim slojem premaza. Dodajte još jedan list filo na prvi i ponovite premaz.

Uzmite obilnu količinu nadjeva (oko 4 žlice) i ravnomjerno rasporedite po gornjem listu. Položite dva lista na nadjev, premazujući svaki prije dodavanja sljedećeg sloja. Ponovo stavite nadjev i ravnomjerno rasporedite. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke.

Premažite pitu od blitve premazom i stavite pleh u pećnicu. Pecite 5 minuta, zatim smanjite temperaturu na 200°C i pecite još 30 min. Pratite pitu da ne zagori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U manjoj posudi pomiješajte mlijeko i maslac. Zagrijte mlijeko samo dok se maslac ne otopi. Izvadite pitu od blitve iz pećnice. Čajnom žličicom ravnomjerno rasporedite preljev po piti. Isključite pećnicu i vratite pitu unutra na nekoliko minuta. Ostavite pitu od blitve 20-ak minuta, a zatim poslužite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo