Jednostavni rižoto s piletinom jednostavan je i odličan izbor za ručak ili večeru. Rižoto s piletinom nije zahtjevan za pripremu, a gotov je za manje od sat vremena. U ovom receptu možete kombinirati povrće prema izboru.
Sastojci potrebni za pripremu jednostavnog rižota s piletinom su:
- 1 šalica riže (riža za rižoto)
- 45 DKG pilećih prsa bez kostiju i kože, izrezanih na komade veličine zalogaja
- 4 šalice pileće juhe
- glavica luka sitno nasjeckana
- 3 češnja češnjaka, mljevena
- 1/2 šalice bijelog vina
- 1/2 šalice ribanog parmezana
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
Upute za pripremu jednostavnog rižota s piletinom:
U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte komade piletine i kuhajte dok ne porumene i kuhaju se. Izvadite piletinu iz tave i ostavite sa strane.
U istu tavu dodajte maslac i otopite ga na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i nasjeckani češnjak, te pirjajte dok luk ne postane proziran i zamirisan.
Dodajte Arborio rižu u tavu i promiješajte je, premažući je mješavinom maslaca i luka. Tostirajte rižu minutu-dvije dok ne postane lagano prozirna oko rubova.
Ako koristite bijelo vino, ulijte ga u tavu i miješajte dok ne ispari.
Počnite dodavati pileću juhu u tavu, jednu po jednu kutlaču, neprestano miješajući. Pustite da riža upije svaku punu kutlaču juhe prije dodavanja još. Ponavljajte ovaj postupak dok riža ne omekša i ne bude kuhana, što bi trebalo trajati oko 20-25 minuta. Riža bi trebala imati kremastu konzistenciju.
Nakon što je riža kuhana, dodajte kuhane komade piletine natrag u tavu. Umiješajte naribani parmezan i ostavite da se otopi u rižoto. Začinite solju i paprom po ukusu.
Maknite posudu s vatre. Pustite rižoto da odstoji nekoliko minuta kako bi se okusi sjedinili.
Kremasti rižoto s piletinom poslužite u zdjelicama, ukrašen svježim peršinom.
Uživajte u ukusnom kremastom rižotu s piletinom!