Svijet likera /

Recept kako se radi domaći liker od rogača

Image
Foto: Pixabay

Rogač je jedna od veoma korisnih i zdravih biljaka, no izrazito je zanemaren i ne uživa ugled koji zaslužuje. Osim u kulinarstvu i slastičarstvu, još jedan od načina pripreme ove namirnice jest liker od rogača.

1.6.2023.
14:09
Pixabay
VOYO logo

Liker od rogača je jedinstveno i ukusno alkoholno piće koje se može konzumirati samostalno ili kao dodatak drugim pićima i desertima. Rogač je zimzelena biljka koja spada u mahunarke, a izvorno potječe s Mediterana, gdje se i danas najviše uzgaja te konzumira. Koristi se kao zamjena za čokoladu, kakao i kavu. Od njega se prave namaz, rakija i liker. Liker od rogača ima bogatu i slatku aromu s notama karamele, čokolade i orašastih plodova.

Proces izrade likera od rogača uključuje namakanje samljevenih rogača u alkohol, najčešće vodku ili konjak kako bi se oslobodili okusi i arome. Nakon toga, mješavina se filtrira i dodaju se sastojci poput šećera, vode, ekstrakta vanilije ili drugih začina kako bi se postigla željena slatkoća i okus. Liker od rogača može se poslužiti kao aperitiv, digestiv ili dodatak raznim koktelima i desertima. Također, koristi se i za obogaćivanje kave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedno je spomenuti da rogač sadrži razne hranjive tvari poput vlakana, vitamina i minerala, što liker čini ne samo ukusnim, već i nešto nutritivno bogatijim u odnosu na neke druge likere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo