Ukoliko su vam dosadili obični njoki, onda su tu njoki od bundeve da malo začine vašu kuhinju. Pogledajte kako se pripremaju njoki od bundeve.
Njoki od bundeve sastojci:
- 700 g bundeve
- 100 g glatkog brašna, plus dodatak za posipanje
- 30 g parmezana, naribanog
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- ¼ žličice cimeta
- pola žličice soli
- 1 žumanjak
- 50 g maslaca
Kako se pripremaju njoki od bundeve?
Zagrijte pećnicu na 180°C. Bundevu ogulite i očistite od sjemenki, a zatim meso narežite na velike komade. Stavite ih na lagano podmazan lim za pečenje i pecite, okrećući jednom na pola, 35-40 minuta, dok ne omekšaju, ali ne dobiju boju.
Dok je meso bundeve još toplo, napravite pire. Trebali biste imati oko 500 g. Stavite pire u veliku zdjelu pa dodajte brašno, sir, začine i sol, a zatim i žumanjak. Miješajte dok ne dobijete mekano, ali čvrsto tijesto, trebalo bi se držati zajedno, pa dodajte još brašna ako je potrebno.
Lagano pobrašnite radnu površinu, a pleh pospite brašnom. Uzmite punu šaku smjese za njoke i razvaljajte je u deblju kobasicu promjera oko 2 cm. Izrežite ovo na komade duljine otprilike 2 cm i stavite ih na pobrašnjeni pleh, držeći razmaknute. Ponovite s preostalim tijestom.
Zakuhajte veliku, duboku tavu s lagano posoljenom vodom. Kuhajte njoke od bundeve u serijama dok ne isplivaju na površinu, a zatim ih izvadite i ocijedite u situ, mješajući da se ne zalijepe. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac pa natrgajte listiće kadulje. Dodajte ocijeđene njoke od bundeve i kuhajte, lagano miješajući, dok se ne prekriju maslacem i ne poprime laganu boju.
Poslužite njoke od bundeve s maslacem prelivenim po vrhu i još jednom naribanim muškatnim oraščićem s malo parmezana.