Tortilje mogu biti i vrlo zdrave, ukoliko se malo potrudite s odabirom sastojaka. Povrće u kombinaciji s mesom najčešće je baza tortilja, ali ne mora biti tako. Donosimo recept kako napraviti ukusne zapečene vega tortilje.
Sastojci za zapečene vege tortilje:
- 1 mali luk
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 1⁄2 žličice kumina
- 400 g nasjeckane rajčice
- 1 limenka crnog graha
- 1 salsa u staklenci
- 12 tortilja od pšeničnog brašna
- 1 vrećica vege sira
- Čili prema želji
Kada se odlučite pripremati zapečene vege tortilje, najprije zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na tavi pirjajte luk i papriku na srednje jakoj vatri.
Kad povrće omekša, dodajte kumin, čili u prahu i konzervu nasjeckanih rajčica. Pirjajte sastojke u tavi dodatnih pet do deset minuta. Za vege tortilje potom u velikoj zdjeli pomiješajte crni grah i čili.
Na dno posude stavite dvije tortilje. Na tortilje rasporedite jednu trećinu mješavine povrća, zatim jednu trećinu smjese od graha, nakon toga odozgo pospite jednom trećinom veganskog sira. Ponovite slojeve još dva puta, završite sa sirom kojeg ćete zapeći.
Pokrijte vege tortilje folijom i pecite ih 25 minuta. Nakon proteka vremena otkrijte ih i pecite dodatnih desetak minuta. Izvadite zapečene vege tortilje iz pećnice i pustite ih da odstoje pet minuta prije rezanja i posluživanja.