Kako bi šaran bio sočan i mekan važan je dobar recept. Prvi korak u pripremi šarana je marinada s limunovim sokom, soli i paprom. Nakon toga slijedi druga marinada od češnjaka, luka i začina. Koja je tajna u pravilnoj pripremi šarana otkriva recept.
Sastojci za pripremu šarana:
- 1 kg šarana
- sok od limuna
- 2 češnja češnjaka
- 1 luk
- 2 šparoge
- 5 grančica svježeg peršina
- sol
- papar
- ulje
Kako pripremiti šarana:
Šarana očistite i zarežite dijagonalno. Ravnomjerno po šaranu utrljajte sok od limuna. Marinirajte ga sa soli i paprom. Ostavite šarana u marinadi 30 minuta.
Na tavi na ulju dinstajte luk i češnjak, dodajte šparoge, lovorov list i svježi peršin. Dinstajte nekoliko minuta. Prelijte dobiveni umak preko šarana i stavite ribu u foliju i pecite na 180 stupnjeva Celzijusa. Pecite šarana oko 30 minuta. Zatim uklonite foliju i pecite još 10 minuta.
Šaran je gotov i spreman odmah za posluživanje uz prilog prema želji. Ovo samo jedan od načina kako pripremiti šarana. Recept je vrlo jednostavan, a začine za marinadu i umak možete prilagoditi svom ukusu.