Blagdanski stol /

Recept kako pripremiti puricu za Božić

Image
Foto: Pixabay

Purica se najčešće priprema za Božić i potrebno ju je pravilno pripremiti. Pratite recept i saznajte kako pripremiti puricu za Božić.

3.6.2023.
15:46
Pixabay
VOYO logo

Božićni stol nezamisliv je bez fine purice koja se topi u ustima. Kako bi meso purice bilo dobro i pravilno pripremljeno važno je dovoljno dugo peći puricu, ali i napraviti dobru pripremu purice prije pečenja. Nadjevnite puricu s povrćem prema želji, marinirajte je sa začinima i pecite oko 4 sata. Vrijeme pečenja purice ovisi o veličini purice. Primjerice, purica od 8 kilograma mora se peći oko 4 sata.

Sastojci za pripremu purice za Božić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • purica od 8 kilograma
  • 2 šalice soli
  • 1/2 šalice maslaca
  • 2 luka
  • 4 mrkve
  • 4 stabljike celera
  • 2 grančice svježeg timijana
  • list lovora
  • 2,5 dcl bijelog vina

Kako pripremiti puricu za Božić:

Puricu natrljajte iznutra i izvana sa soli. Stavite u temeljac i prelijte hladnom vodom. Ostavite puricu neka tako stoji preko noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Isperite je i premažite polovicom otopljenog maslaca. Stavite je u posudu za pečenje. Nadjenite s pola luka, pola mrkve, pola celera, grančicom majčine dušice i lovorovim listom.

dodajte preostalo povrće na dno lima za pečenje. Prelijte bijelim vinom i pecite oko 4 sata. Povremeno provjerite puricu i zalijte je sa sokom od pečenja. Okrenite je nakon 3 sata da se ravnomjerno ispeče.

Kada je meso purice mekano tada je i purica gotova. Izvadite je iz pećnice i ostavite neka odmori barem 30 minuta prije rezanja.

Božićna purica je gotova i spremna za blagdanski stol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo