Božićni stol nezamisliv je bez fine purice koja se topi u ustima. Kako bi meso purice bilo dobro i pravilno pripremljeno važno je dovoljno dugo peći puricu, ali i napraviti dobru pripremu purice prije pečenja. Nadjevnite puricu s povrćem prema želji, marinirajte je sa začinima i pecite oko 4 sata. Vrijeme pečenja purice ovisi o veličini purice. Primjerice, purica od 8 kilograma mora se peći oko 4 sata.
Sastojci za pripremu purice za Božić:
- purica od 8 kilograma
- 2 šalice soli
- 1/2 šalice maslaca
- 2 luka
- 4 mrkve
- 4 stabljike celera
- 2 grančice svježeg timijana
- list lovora
- 2,5 dcl bijelog vina
Kako pripremiti puricu za Božić:
Puricu natrljajte iznutra i izvana sa soli. Stavite u temeljac i prelijte hladnom vodom. Ostavite puricu neka tako stoji preko noći.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Isperite je i premažite polovicom otopljenog maslaca. Stavite je u posudu za pečenje. Nadjenite s pola luka, pola mrkve, pola celera, grančicom majčine dušice i lovorovim listom.
dodajte preostalo povrće na dno lima za pečenje. Prelijte bijelim vinom i pecite oko 4 sata. Povremeno provjerite puricu i zalijte je sa sokom od pečenja. Okrenite je nakon 3 sata da se ravnomjerno ispeče.
Kada je meso purice mekano tada je i purica gotova. Izvadite je iz pećnice i ostavite neka odmori barem 30 minuta prije rezanja.
Božićna purica je gotova i spremna za blagdanski stol.