Grašak se može pripremiti na razne načine, a pirjanjem ćete dobiti okus koji će vas vrlo vjerojatno oduševiti.
Sastojci za pirjani grašak:
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslaca ili ulja
- 600 ml povrtnog temeljca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- Sol i papar po ukusu
- Svježi peršin ili začini po želji
Kod pripreme pirjanog graška, najprije u velikoj posudi zagrijte malo maslaca ili ulja na srednje jakoj vatri.
Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne postane zlatne boje. Dodajte smrznuti grašak i pirjajte ga zajedno s lukom nekoliko minuta dok ne dobije mekanu teksturu.
Dodajte povrtni temeljac u posudu, dovoljno da prekrije grašak i luk. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta. Uklonite posudu s vatre i pustite juhu da se malo ohladi.
Koristite štapni mikser ili blender kako biste dobili pire za juhu, miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu tekstura.
Vratite juhu s pirjanim graškom na lagano kuhanje i dodajte vrhnje za kuhanje. Kuhajte još nekoliko minuta dok se juha ne zagrije.
Začinite juhu solju i paprom po ukusu. Dodajte po želji i svježi peršin ili ostale začine po vašem ukusu. Poslužite kremastu juhu od pirjanog graška vruću, garniranu s malo svježeg peršina ili maslaca ako želite.