Juneći but odličan je izbor za nedjeljni ručak. Kako pripremiti sočan i mekani juneći but u komadu? Pratite korake pripreme junećeg buta i napravite najbolji ručak do sada. Vrijeme pečenja ovisi o debljini mesa, primjerice, kilogram junećeg buta dovoljno je peći oko 20 minuta. Ako je juneći but od 2 kilograma tada vrijeme pečenja iznosi 40 minuta.
Sastojci za pripremu junećeg buta:
- 1 kg junećeg buta
- 4 češnja češnjaka
- 2 žlice svježeg ružmarina - prema želji
- 2 žlice svježeg timijana - prema želji
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Kako pripremiti juneći but:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Izvadite juneći but neka barem pola sata stoji na sobnoj temperaturi prije pripreme.
Pomiješajte začine - ružmarin. češnjak i timijan. Juneći but natrljajte maslinovim uljem i začinite sa soli i paprom prema ukusu.
Na maslinovom ulju na tavi kratko zapecite juneći but sa svih strana. Premjestite juneći but u lim za pečenje, premažite mješavinom začin ai pecite u pećnici oko 20 minuta.
Juneći but je gotov i spreman za posluživanje uz prilog i salatu prema želji. Možete ostaviti juneći but neka odstoji 10-ak minuta nakon što ste ga izvadili iz pećnice prije rezanja.