Kisele mahune su savršena zimnica jer mogu trajati nekoliko mjeseci. Nemojte propustiti priliku, pripremite svoje kisele mahune uz naš jednostavan recept i uživajte u njima cijelu zimu.
Sastojci:
- 480 ml octa
- 480 ml vode
- 60 ml soli
- 1 režanj češnjaka
- 1 kg svježih mahuna
- 6 velikih grančica kopra
Za početak pripreme kiselih mahuna pregledajte šest staklenki od pola litre i odbacite sve neispravne. Uronite ih u kipuću vodu. Operite nove, nekorištene poklopce i prstenove u toploj vodi sa sapunom. Dok se staklenke steriliziraju, promiješajte ocat, vodu i sol u velikom loncu. Dodajte češnjak i pustite da zavrije na jakoj vatri.
Podrežite zelene mahune na manje komade po želji. Izvadite staklenke iz vode. Stavite 1 grančicu kopra i 1/8 žličice pahuljica crvene paprike u svaku staklenku. Spakirajte zelene mahune u staklenke.
Ulijte kipuću slanu vodu (izostavite češnjak) u staklenke, napunite do cm od vrhova. Staklenke zatvorite poklopcima i prstenovima.
Stavite rešetku na dno velikog lonca i napunite vodom do pola. Pustite da prokuha i spustite staklenke u kipuću vodu pomoću držača. Ulijte još kipuće vode da prekrije staklenke najmanje 3 cm. Zakuhajte, poklopite i kuhajte 10 minuta.
Izvadite staklenke s kiselim mahunama iz lonca i ohladite na sobnoj temperaturi, 8 do 12 sati. Testirajte staklenke zatvaraju li se dobro pod pritiskom na sredinu poklopca koji se ne smije pomicati. Ostavite kisele mahune da fermentiraju 2 do 3 tjedna na hladnom i tamnom mjestu prije jela.