Pita od mesa je ukusno jelo koje se sastoji od sočnog nadjeva od mesa, omotanog u tijesto i pečenog do hrskave zlatno smeđe boje. Ova vrsta pite je popularna u različitim kuhinjama diljem svijeta. Sastojci za pitu od mesa s gotovim korama su:
- 500 g mljevenog mesa
- 1 glavica luka, nasjeckana
- 2-3 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica vegete
- 1 paket gotovih kora za pite, oko 500 grama
- 3 jaja
- 200 ml kiselog vrhnja
- 100 g otopljenog maslaca ili maslinovog ulja za premazivanje kora
Za pripremu pite od mesa s gotovim korama najprije na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte nasjeckanu glavicu luka i češnjak dok ne promjene boju. Dodajte mljeveno meso i pržite ga dok ne dobije smeđu boju. Začinite sa vegetom po ukusu. Uklonite tavu s vatre i ostavite nadjev da se ohladi dok pripremate tijesto.
Za pripremu tijesta, uzmite prvu koru za pite i položite je na dno velikog pleha, ostavljajući rubove da vise preko ruba posude. Premažite koru otopljenim maslacem ili uljem. Stavite drugu koru preko prve, opet premažite maslacem i ponovite postupak dok ne potrošite polovicu kora. Na složene kore, rasporedite pripremljeni nadjev od mesa. Prekrijte nadjev s ostatkom kora, premažite svaku koru maslacem ili uljem kako bi pita bila hrskava. U maloj posudi, razmutite jaja i pomiješajte ih s kiselim vrhnjem. Prelijte mješavinu jaja i kiselog vrhnja preko pite. Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta, dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Izvadite pitu od mesa s gotovim korama iz pećnice i pustite je da se malo ohladi prije posluživanja. Dobar tek!