Sarma je popularno naše tradicionalno jelo u koje se sastoji od nadjevenih kiselih kupusa sa mješavinom mljevenog mesa i riže. Priprema sarme je relativno jednostavna i može se prilagoditi individualnim ukusima.
Sastojci za sarmu su:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500 g mljevenog mesa
- 1 veći luk
- 2 češnja češnjaka
- 100 g riže
- 1 jaje
- 1 žlica slatke paprike
- 1 žlica ljute paprike
- 1 žlica peršinovog lišća
- 1 žlica soli
- 1 žlica ulja
- 1 litra vode
Kada pripremate sarmu najprije izvadite kiseli kupus iz tegle gdje se kiselio i odvojite listove. Odrežite tvrdu bazu svakog lista. U veliku zdjelu stavite mljeveno meso, nasjeckani luk i češnjak, rižu, jaje, slatku i ljutu papriku, peršinovo lišće, sol i ulje. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu. Na svaki list kupusa stavite žlicu smjese mljevenog mesa, zarolajte u sarmu i stavite u veliki lonac za kuhanje. Složite sarme u loncu u dva sloja i prelijte ih s litrom vode. Ako je potrebno, dodajte još vode da prekrije sarme. Kuhajte sarmu na srednje jakoj vatri oko 2 sata dok ne postane mekana. Ovaj način kako se radi sarma već je gotov i sarma je spremna za posluživanje dok je topla uz prilog poput kruha ili pire krumpira. Dobar tek!