Pivski i pekarski kvasac proizvode se od gljive Saccharomyces cerevisiae, ali od različitih sojeva. Bez obzira na podrijetlo, ova dva kvasca sasvim su različita. Koja je razlika između pivskog i pekarskog kvasca?
Pivski kvasac je kvasac koji se skuplja prilikom proizvodnje piva. Vjerovali ili ne, pivski kvasac koristi se kao dodatak prehrani. Pošto sadrži krom, pivski kvasac pomaže u regulaciji šećera u krvi te je osim toga bogat vitaminima. Pivski kvasac može se nabaviti u nekoliko verzija, a to su: kvasac u prahu, pahuljice, tekućina i tablete.
S druge strane, razlika između pivskog i pekarskog kvasca je u tome da se pekarski kvasac koji nam je svima dobro poznat koristi za dizana tijesta (kruh, peciva, itd.) Kada se pomiješa sa šećerom, on oslobađa ugljikov dioksid zbog kojeg onda tijesto ''raste''. Pekarski kvasac također dolazi u više verzija: svježi, tekući, instant, aktivni i suhi.