Slanina i panceta su proizvodi od svinjetine i izgledaju vrlo slično, imaju donekle sličan okus, a čak se redovito međusobno zamjenjuju. Stoga nije čudno što ih nekada miješamo. Slanina i panceta imaju vrlo toga zajedničkog. Slanina i panceta obično prave od svinjske potrbušine i oboje se suše određeno vrijeme. No, koja je onda razlika između pancete i slanine.
Glavna razlika između pancete i slanine je u procesu stvrdnjavanja. Panceta se jednostavno suši tako što se stavi na prostor koji je dobro otvoren kako bi snažan vjetar, odnosno bura osušili meso. Kockice pancete koriste se za kuhanje, a ploške pancete mogu se omotati oko povrća ili mesa.
Slanina se također suši na vjetru, no postoji jedna ključna razlika između pancete i slanine. Slanina se dimi tijekom sušenja. Dimljenje slanine funkcionira na način da se slanina stavi na dobro ovjetreno mjesto te se nekoliko metara ispod slanine zapali vatra, a dim od vatre daje specifičan okus slanini. Iako postoji važna razlika između pancete i slanine, oba mesna proizvoda se koriste u kuhinji na vrlo sličan način.